Actueel

Nieuws

Samenwonen: wat moet je vastleggen? Lokaal nieuws donderdag 16 mei 2019

Samenwonen: wat moet je vastleggen?

Woon je samen of ga je binnenkort samenwonen? Dan is het slim om je relatie officieel vast te leggen in een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap.

Samenwonen heeft gevolgen voor je financiële situatie. Jullie voeren immers samen een huishouden en maken kosten voor het huis, energie, lokale belastingen en de dagelijkse boodschappen. Maar als je niet vastlegt dat je samenwoont, verandert er voor de wet niets aan jullie status. Juridisch gezien blijven jullie alleenstaanden.

Geen rechten en plichten

Dat betekent onder andere dat jullie volgens de wet geen rechten en plichten hebben ten opzichte van elkaar. Daardoor zijn er geen gezamenlijke eigendommen, tenzij jullie dit uitdrukkelijk hebben laten vastleggen door een notaris.

Omdat jullie voor de wet alleenstaanden zijn, geldt er ook geen onderhoudsplicht. Het gevolg daarvan is dat geen van beiden recht heeft op partneralimentatie als jullie besluiten uit elkaar te gaan.

Geen fiscaal partner

Verder kunnen samenwoners die niets op papier hebben laten zetten geen fiscaal partner van elkaar zijn. Dit betekent dat jullie niet kunnen profiteren van elkaars fiscale ruimte en de mogelijkheid om te schuiven met aftrekposten. Overigens kunnen jullie wel elkaars toeslagpartner zijn, bijvoorbeeld voor de huurtoeslag.

Willen jullie het op een andere manier regelen? Dan moet je officieel vastleggen dat jullie een relatie hebben. Dat kan door middel van een samenlevingscontract, een geregistreerd partnerschap of een huwelijk.

Erfenis en pensioen

Als je ongehuwd samenwoont zonder geregistreerd partnerschap en elkaars erfgenaam wilt zijn, moet je een testament laten opstellen. Een samenlevingscontract biedt geen uitkomst, omdat het niet mogelijk is om elkaar hierin tot volledige erfgenaam te benoemen. Je kunt er hooguit in opnemen dat jullie gezamenlijke bezittingen naar de ander gaan. Als jullie geen testament hebben, gaat bij overlijden van één van de partners de rest van de erfenis naar de naaste verwanten van de overledene.

Voor pensioen geldt precies hetzelfde. Als er niets op papier staat, hebben samenwonende partners geen recht op – een deel van – elkaars pensioen. Dat geldt niet alleen voor het ouderdomspensioen, maar ook voor het nabestaandenpensioen.

Gemeenschap van goederen

Kiezen jullie voor een geregistreerd partnerschap of gaan jullie trouwen? Houd er dan rekening mee dat trouwen in algehele gemeenschap van goederen niet langer de standaard is. Alleen het vermogen dat jullie opbouwen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap is van jullie allebei. Willen jullie dat alle bezittingen onder het gezamenlijke huwelijksvermogen vallen? Dan moeten jullie dit laten vastleggen in huwelijksvoorwaarden.

Wat is de beste keuze?

Wil je weten wat voor jullie de beste manier is om vast te leggen dat jullie samenwonen? Maak dan eens een afspraak met me. Ik help jullie graag met praktische tips en zet de alternatieven helder voor jullie op een rij.

Roelof Wever

Markt 66, 9203 AA, Drachten
Wettertoer 6, 8442 PC, Heerenveen

Duurzamer wonen met de ASN Hypotheek Lokaal nieuws maandag 15 april 2019

Duurzamer wonen met de ASN Hypotheek

Bij ons valt er wat te kiezen, want we adviseren niet alleen hypotheken van onszelf. En goed nieuws; je kunt ook je ASN hypotheek bij ons krijgen! Met een aantrekkelijke rentekorting als je plannen hebt om je huis te verduurzamen.

De juiste hypotheek vinden, kan best een puzzel zijn. Want wat voor de één een goede hypotheek is, hoeft dat voor de ander niet te zijn. Daarom helpen we je graag met hypotheekadvies op maat. We adviseren daarbij niet alleen hypotheken van onszelf, maar ook van andere aanbieders. Zodat je de hypotheek krijgt die bij je past.

Behalve een SNS Hypotheek, kun je via ons hypotheken afsluiten van Aegon, Nationale Nederlanden, A.S.R., NIBC, Lloyds en BLG. Ook is de ASN Hypotheek met Duurzaam Wonen bij SNS verkrijgbaar. Heb je plannen om je huis te verduurzamen? Dan krijg je ook nog een aantrekkelijke rentekorting met deze hypotheek. Met deze variatie kunnen we de meeste mensen aan een  hypotheek helpen en hebben we altijd wel een scherpe rente. Met voorwaarden die aansluiten op je plannen.

Wil je verzekerd zijn van een goed hypotheekadvies? En heb je geen zin om zelf eindeloos te vergelijken tussen de verschillende aanbieders, voorwaarden en mogelijkheden? Maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend oriëntatiegesprek op snsbank.nl/afspraak .

SNS Drachten, Markt 66
SNS Heerenveen, Wettertoer 6

Energieprijzen stijgen fors. Hoe houd je de rekening toch laag? Lokaal nieuws vrijdag 05 april 2019

Energieprijzen stijgen fors. Hoe houd je de rekening toch laag?

Het zal je niet zijn ontgaan: dit jaar gaat de energierekening flink omhoog. Gemiddeld met bijna € 350 per huishouden. Wat kun je doen om de schade te beperken?

De kostenstijging is veel groter dan verwacht. Dat komt omdat er oude cijfers zijn gebruikt voor de voorspelling, zo heeft het kabinet schoorvoetend toegegeven.

Einde prijsstijging niet in zicht

Waarschijnlijk is dit nog maar het begin van wat we in de toekomst kunnen verwachten. Er komt steeds meer druk om de klimaatdoelstellingen te halen. Ook dat kan de prijs van gas en elektriciteit verder opdrijven.

Besparen op je energierekening

Als je wilt besparen op je energiekosten, zul je zelf in actie moeten komen. Gelukkig zijn er daarvoor vaak voldoende mogelijkheden. De twee belangrijkste manieren om te bezuinigen zijn:

- Energiebesparende maatregelen treffen.
- Je gedrag veranderen.

Maatregelen treffen

Veel huizen in Nederland kunnen nog wel wat verduurzaming gebruiken. Door middel van isolatie, bijvoorbeeld. Of door het plaatsen van zonnepanelen, overstappen op inductie-koken en het gebruik van andere slimme, besparende apparaten. Daarmee kun je honderden euro’s per jaar besparen. Ga je voor een nul-op-de-meterwoning? Dan loopt dat bedrag nog verder op.

Gedrag veranderen

Veel huishoudens kunnen ook besparen door hun energieconsumptie anders in te richten. Bijvoorbeeld door de verwarming niet hoog te laten staan als je boodschappen gaat doen. En door hem een uurtje voordat je naar bed gaat al uit te zetten. Maar ook door iets korter te douchen. Wist je dat dit een gemiddeld gezin ruim € 100 per jaar oplevert?

Meer informatie

Wil je meer weten over verduurzaming? Op onze website vind je interessante artikelen over het verduurzamen van jouw huis en de kosten en baten daarvan. Heb je specifieke vragen? Neem dan gerust eens contact met me op. Ik help je graag verder door je te informeren over subsidieregelingen en andere manieren om jouw duurzame huis te bekostigen.

Else Kuntz – de Vries ( else.kuntz-devries@sns.nl )
Roelof Wever ( roelof.wever@sns.nl )

SNS Drachten, Markt 66
SNS Heerenveen, Wettertoer 6

www.snsbank.nl

Aanmelden

Blijf op de hoogte van jouw favoriete nieuwbouwprojecten en maak een eigen account aan. Met een eigen account kun jij jouw belangstelling kenbaar maken in nieuwbouw- projecten en gemeente en ontwikkelaars laten weten hoe jij wilt wonen via jouw eigen woonprofiel. Daarnaast wordt je automatisch op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen in de regio Heerenveen.

Aanmelden